Panna Cotta je klasický italský smetanový dezert – zde vám ho však nabídnu v mé oblíbené a svěží verzi …
Co budeme potřebovat:
- na 6 porcí – záleží na velikosti nádobek
- 1 vanilkový lusk
- 240 g smetany ke šlehání
- špetka soli
- 60 g moučkového cukru
- 30 ml plnotučného mléka
- 1,5 – 2 plátky želatiny
- 180 g zakysané smetany
- 120 g smetany ke šlehání
Postup:
- Podélně rozřízneme vanilkový lusk.
- Vanilkový lusk přidáme ke smetaně (240 g, to je 1,5 běžného kelímku) se špetkou soli a cukrem. Pomalu přivedeme k varu za stálého míchání metličkou. Není od věci připravovat ve vodní lázni, ale není to nutnost.
- Želatinu necháme nabobtnat v mléce.
- Jakmile se smetanová směs začne vařit, okamžitě ji odstavíme, vyškrabeme vanilková semínka a přidáme nabobtnanou želatinu. Směs vyšleháme metličkou do hladka. Za občasného míchání necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Zbylou smetanu (120 g – polovina běžného kelímku) vyšleháme do tuha.
- Do šlehačky opatrně zamícháme zakysanou smetanu.
- Znova promícháme vychladlou želatinovou směs z první fáze přípravy a smícháme jí se směsí zakysané smetany a šlehačky.
- Výslednou směs rozdělíme do formiček preferované velikosti a necháme v ledničce ztuhnout (minimálně 3 hodiny, ale ideální okolo 12 hodin)
K čemu se hodí:
- omáčka z lesního ovoce
- čerstvé ovoce
- karamelová omáčka
Rady a triky:
Vyvařený lusk opláchněte vlažnou vodou a dejte ho do láhve s rumem, který používáte na pečení. Při servírování si nachystám kastrůlek s vřelou vodou – vnitřek formičky (používám porcelán) lehce ojedu pružným nožem a následně ponořím do vřelé vody na 5-10 vteřin. Poté lze poměrně snadno vyklopit na talířek a dozdobit.
Mám radost, že konečně někdo ohodnotil i tento recept. Spousta lidí naši Panna cottu chválí, na akcích zmizí vždy jako první, ale hodnocení zde chybělo …