Co budeme potřebovat: (kvasnicový)
- 1/2 kostky droždí
- 350g polohrubé mouky
- 250g hladké mouky
- 100g rozpuštěného másla
- 250ml mléka
- 2 žloutky
- 1 vejce
- špetka soli (špetka rozdrceného badyánu)
- 1ČL citronové kůry
- 100g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70g rozinek namočených v rumu
- mandle na posypání
⇒ Hledáte catering na svatbu nebo jinou akci? Podívejte se na naše služby.
⇒ Chcete se s námi potkat a ochutnat naše jídlo? Sledujte naše akce.
Postup:
Do poloviny vlažného mléka dáme cca 1ČL cukru, rozdrobíme droždí a lehce zaprášíme moukou. V teple necháme cca 15 minut vzkypět.
Mezitím do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr (i vanilkový), sůl, citronovou kůru, (badyán), žloutky, rozpuštěné máslo, rozinky i s rumem (přiměřené množství – max 0,05l) a nakonec droždí v mléce a zbytek mléka.
Řádně promícháme a hněteme minimálně 10 minut.
Zakryjeme utěrkou či folii a necháme kynout (těsto při prvním kynutí musí svůj objem zdvojnásobit).
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál , rozdělíme na dvě části a obě části přehněteme do hladka (těsto spadne, ale vůbec se toho nebojte).
Vytvarujeme v dlaních bochánky a těstem na válu otáčím a zároveň podhrnujeme těsto dolů. Vzniknou nám pěkné, hladké a vysoké bochánky.
Uložíme je na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme dokynout (u kvasnic stačí většinou 30 -40 minut).
Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi a dáme do vyhřáté trouby na 185 celsiusů 25 -30 minut.
Co budeme potřebovat: (kvásek)
- 250g kvásku (základ z vašeho kvásku přikrmený cca 130g hladké pšeničné mouky a 120g vody)
- 300g polohrubé mouky
- 180g hladké mouky
- 100g rozpuštěného másla
- 120ml mléka
- 2 žloutky
- 1 vejce
- špetka soli (špetka rozdrceného badyánu)
- 1ČL citronové kůry
- 100g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70g rozinek namočených v rumu
- mandle na posypání
Postup:
Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr (i vanilkový), sůl, citronovou kůru, (badyán), žloutky, rozpuštěné máslo, rozinky i s rumem (přiměřené množství – max 0,05l) a kvásek a vlažné mléko.
Řádně promícháme a hněteme minimálně 15 minut.
Zakryjeme utěrkou či folii a necháme kynout (těsto při prvním kynutí musí svůj objem zdvojnásobit – může to trvat 2-4 hodiny).
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál , rozdělíme na dvě části a obě části přehněteme do hladka (těsto spadne, ale vůbec se toho nebojte).
Vytvarujeme v dlaních bochánky a těstem na válu otáčím a zároveň podhrnujeme těsto dolů. Vzniknou nám pěkné, hladké a vysoké bochánky.
Uložíme je na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme dokynout (u kváskové varianty klidně 1,5 – 2 hodiny).
Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi a dáme do vyhřáté trouby na 185 celsiusů 25 -30 minut.
Rady a triky:
Správně se má před pečením naříznout mazanec do kříku ostrým nožem – ideálně žiletkou. (ale já toto nedělám, mám rád jeho celistvý vzhled)
Pokud nebudete dávat rum, tak dejte trochu více mléka, ale počítejte s tím, že může kynout maličko déle.
Badyán je hodně výrazný a někdo ho nemá rád, ale viděl jsem do mazance strouhat i muškátový oříšek, takže se nebojte a udělejte si to jak to máte rádi :)
Nejnovější komentáře