Co budeme potřebovat:
- celé kuře 1,4 – 1,6kg
- 300 g mletého masa (ideálně mix vepřové, hovězí)
- 200g dobré anglické slaniny
- 1 mrkev
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- trochu čerstvé majoránky (asi tak 1ČL)
- sůl, pepř, muškátový květ
- 50g másla
Postup:
Kvalitní chlazené kuře nejdříve vykostíme. Pokud nevíte jak na to, tak na netu koluje spousta instruktážních videií. Případně se mě zeptáte jak na to. Já to nedělám podle návodu z videa, ale podle selského rozumu a celkem mi to jde.
Připravíme si fáš – v míse smícháme mleté maso, cibulku a mrkev nakrájenou nadrobno. Přidáme opečenou slaninu na malé kostičky i s vypečeným sádlem. Nakonec ještě prolisovaný česnek, sůl, pepř, špetku muškátového květu a majoránku. Důkladně promícháme.
Na velké prkénko si rozložíme potravinářskou folii a na ní vykostěný plát masa (kůží dolů). Maso osolíme, opepříme a rozetřeme na něj fáš.
Za pomoci potravinářské folie pevně zarolujeme.
Vezmeme cca 2m potravinářského provázku a roládu si úhledně svážeme, aby držela pěkně pohromadě.
Roládu ještě z venku osolíme a opepříme.
Do pekáče dáme 150ml vody, máslo a umísteme na něj i roládu. Pokud máme, tak zasypeme čerstvou petželovou natí.
Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve 45 minut na 190 celsiusů. Poté zvedneme teplotu na 215 celsiusů a dopečeme ještě cca 30 minut (aby se nám udělala krásná zlatá kůrčička).
K čemu se hodí:
- bramborové pyré
- vařené brambory
- vařená rýže
Rady a triky:
Pokud máte rádi fáš hutnou a lepivější tak můžete přidat 150ml smetany či vajíčko. Pokud máte, tak není od věci přidat do fáše i kuřecí játra.
Doporučuji dělat dvě rolády najednou, je to totiž super i za studena a nebude vám jedna stačit.
Náplň lze modifikovat mnoha směry. Super je náplň z listového špenátu a špeku.
Pokud si myslíte, že tuto úpravu nezvládnete, tak vám ji rád kdykoliv předvedu, případně uděláme nějaké to video příště.
Nebuďte lenošní a během pečení několikrát otevřete troubu a roládu přelijte výpekem.
Nejnovější komentáře