Opravdová cibulačka alá Francie …
Co budeme potřebovat:
- 600g cibule
- 70g másla
- 200 ml bílého vína
- 1 litr jemného vývaru (ideálně kuřecí nebo silnější zeleninový)
- snítka tymiánu
- sůl, pepř, bobkový list
- 1-2 PL hladké mouky
- bageta a kousek sýru (typu ementál)
Postup:
V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a přidáme oloupanou, na jemné plátky (kolečka) nakrájenou cibuli.
Zarestujeme 3 minuty a snížíme teplotu. Přidáme bobkový list a tymián. Za občasného promíchání necháme karamelizovat 60 -90 minut. Pozor nepřidáváme žádný cukr. Cibule ho má dostatek a krásně si ho uvolní sama.
Když máme cibuli zlatohnědou, tak přilijeme bílé víno a při míchání odvaříme většinu tekutiny. Tímto zároveň odvaříme vše to dobré, co se nám přichytilo na hrnec.
Zaprášíme hladkou moukou, promícháme a přidáme vřelý vývar.
Společně provaříme ještě minimálně 20 minut.
Bagetu nakrájíme na kolečka silná 0,5 – 1 cm. Nakrájenou bagetu naskládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Na každé kolečko dáme kousek sýru (klidně nahrubo nastrouhaného).
Pečeme v troubě na 210 celsiusů 7-8 minut.
Rady a triky:
Karamelizace cibule chce čas, nesnažte se to ošidit, na výsledku to bude poznat. Polévka by měla být hodně hustá, počítejte s tím, že je i sytá. Jedl jsem i verzi s červeným vínem a nebyla vůbec špatná, ale klasika je z bílého.
Původně se bageta dává přímo do polévky , zasype se sýrem a zapéká se to celé pod grilem. Mně vyhovuje více, vkládát si postupně křupavé topinečky …
Nejnovější komentáře