Polévka z červené čočky a choriza

Polévka z červené čočky a choriza

Co budeme potřebovat: 150 g červené čočky 370 g drcených rajčat (plechovka) 1 menší cibule 2 stroužky česneku 1 velká mrkev 1 PL třtinového cukru 1 PL rajčatového protlaku 1 litr kuřecího (případně zeleninového) vývaru 200 g choriza snítka tymiánu olivový olej 1...

Špekové knedle

Špekové knedle

Co budeme potřebovat: 6 rohlíků 3 vejce 150 ml mléka 100 g polohrubé mouky 1/2 ČL prášku do pečiva 200 g uzené slaniny sůl muškátový oříšek velká hrst listové petržele Postup: Rohlíky nakrájíme na 1,5 cm kostky a dáme do pekáčku (na plech). Vložíme do vyhřáté trouby...

Skořicové sušenky – cukroví

Skořicové sušenky – cukroví

Co budeme potřebovat: (cca 100 sušenek) 150 g hladké mouky 150 g polohrubé mouky 200 g másla 100 g lískových oříšků 75 g moučkového cukru 1 ČL kypřícího prášku do pečiva 1 PL mleté skořice 2 žloutky špetka soli na obalení 3 PL krupicového cukru 2 PL moučkového cukru...

Švestkové Knedle

Švestkové Knedle

Co budeme potřebovat: 450g brambor uvařených ve slupce 350g hrubé mouky 250g měkkého tvarohu 1 vejce špetku soli švestky na servírování 250g tvarohu na strouhání nebo mletý mák moučkový cukr máslo Postup: Studené, uvařené a oloupané brambory nastrouháme, nebo...

Bulgur s mandlemi

Bulgur s mandlemi

Co budeme potřebovat: (6 porcí) 250 - 300 g bulguru 300 -400 ml kořeněného zeleninového vývaru (voda, mrkev, celer, petržel, cibule, 2 stroužky česneku 7 hřebíčků, 5 cm skořice, 1 badyán, 10 kuliček nového koření, 1/2 ČL soli, 10 kuliček pepře, pokud máte tak špetka...

Tajine z kozlíka

Tajine z kozlíka

Vypadá to komplikovaně, ale zdání klame... Co budeme potřebovat: (6 porcí) 1,5 kg masa (ideálně celá nevykoštěná kýta, plec z kůzlete či jehněte) 2 větší cibule 4 stroužky česneku 3 cm zázvoru pár větviček tymiánu a jednu rozmarýnu 2 mrkve 3 stonky řapíkatého celeru...

Ovocný koláč – jogurtový

Ovocný koláč – jogurtový

Velmi jednoduché a lahodné těsto bez přidání oleje a másla , tuk je zde pouze ve formě jogurtu. Co budeme potřebovat: 350 ml bílého jogurtu 350 ml polohrubé mouky 150 ml cukru kypřící prášek do pečiva 1 větší vejce špetka soli olej na vymazání a mouka na vysypání...

Knedla perníková

Knedla perníková

Co budeme potřebovat: (5 porcí) 7 rohlíků 4 vejce 200ml mléka sůl 50g másla 100g strouhaného perníku Postup: Rohlíky, ideálně den staré, nakrájíme na 1,5 cm kostky a rozložíme je v jedné vrstě na plech (tác). Necháme je 2-3 hodiny oschnout. Vajíčka rozdělíme na...

Guacamole

Guacamole

Co budeme potřebovat: 5 zralých avokád 4-5 stroužků česneku 2 zralá rajčata 1 menší cibule 1 chilli paprička štáva z 1 citronu čerstvě nasekaný koriandr (hrstička) sůl a pepř Postup: Avokáda rozřízneme, vyjmeme pecku, vydlabeme dužninu do mísy a rozmačkáme vidličkou. ...

Kančí ragú na švestkách

Kančí ragú na švestkách

Co budeme potřebovat: (5 porcí) 1kg kančí maso (kýta, plec) 2 cibule 2 střední mrkve 3 stonky řapíkatého celeru (1/4 bulvy) 1 petržel 3 stroužky česneku rajčatový protlak 2 PL červené víno 300 ml 2 bobkové listy,  5 kuliček jalovce, 5 nových koření, 7 kuliček pepře...

Cavatelli

Cavatelli

Jednoduché ručně vyráběné těstoviny ... Co budeme potřebovat: 2 1/2 hrnku semolinové mouky (případně hladké) 1 hrnek perlivé minerální vody 4 PL olivového oleje sůl   Postup: Mouku nasypeme na pracovní plochu, přidáme špetku soli a v mouce vytvoříme důlek. Do...

Pošírovaný filet ze pstruha

Pošírovaný filet ze pstruha

Něco neskutečně jednoduchého a výtečného ... Co budeme potřebovat: filet ze pstruha sůl a pepř 1 PL olivového oleje 50 ml vody pánev s poklicí pečící papír Postup: Filety osušíme a lehce osolíme a opepříme ze strany kde je maso. Do na sucho rozpálené  pánve vložíme...

Povidlový frgál s perníkem

Povidlový frgál s perníkem

Jednoduchá klasika, kterou zvládne opravdu každý. Co budeme potřebovat: (4 koláče s průměrem 30 cm) 3 žloutky 400 g polohrubé mouky 45 g moučkového cukru 140 ml mléka 65 g másla 25 g kvasnic špetku soli na náplň: 300 - 400 g švestkových povidel 150 ml smetany 1 pl...

Harira

Harira

Je mi jasné, že ten soupis surovin odradí spoustu z vás, ale ono je to vlastně úplně jednoduché ... Co budeme potřebovat: (8 porcí) 1 kg jehněčí maso - kýta, plec, krk, žebra (ideálně i nějaké kosti) 100 g hnědé čočky 80 g červené čočky 150 g cizrny 80 g sušené datle...

Řepa glazovaná balzamicem

Řepa glazovaná balzamicem

Jednodušeji už to nejde :) Co budeme potřebovat:( 8 malých porcí) 400 g červené řepy 100 ml balzamica 1 PL olivového oleje trochu čerstvých bylin (dvě snítky tymiánu, pár jehliček rozmarýnu) 100 g čerstvého kozího sýru pár listů salátu (rukola, polníček, listy červené...

Hovězí guláš II.

Hovězí guláš II.

Mohu směle napsat, že za poslední 2-3 roky jsem uvařil stovky litrů guláše. Postup a suroviny jsem si postupně trochu upravil a proto si to raději  zapíšu, kdybych guláš zase nějaký čas nevařil :) Co budeme potřebovat: (6 porcí) 1 kg hovězí kližka 600 g cibule 2...

Salát s grilovaným mangem

Salát s grilovaným mangem

Co budeme potřebovat: mix listových salátů mango 30 g parmazánu Na zálivku: 1 Čl medu 1 Čl hořčice (ideálně dijon) 1/2 Čl soli šťávu z 1/2 citronu 3 PL panenského slunečnicového oleje s česnekem 3 PL olivového oleje   Postup: Mix salátů propereme ve studené vodě...

Salát s vodním melounem

Salát s vodním melounem

Co budeme potřebovat: (3 porce) 400 g vodního melounu bez slupky a ideálně i bez pecek 150 g cherry rajčat 50 g černých oliv 50 g baby špenátu 150 g sýru feta 2 pl olivového oleje šťávu z 1 citronu sůl, pepř   Postup: Meloun nakrájíme na kostičky se stranou 2cm....